At have rotter i sit hjem kan være en frustrerende og en stor plage. Ikke alene kan de forårsage omfattende skader på din bolig, men de kan også sprede farlige sygdomme. Men kan rotter forsvinde af sig selv? Desværre er svaret ofte nej. Heldigvis findes der effektive måder at slippe af med rotter på, så du kan genoprette roen i dit hjem.
Identificer problemet
Før du kan bekæmpe rotterne, er det vigtigt at få overblik over omfanget af problemet. Undersøg hjemmet for tegn på rotter såsom ekskrementer, gnaveskader og skjulesteder, læs mere om det her. Jo hurtigere du kan finde ud af, hvor rotterne opholder sig, desto hurtigere kan du handle. Iflg. Dansk lovgivning er du forpligtiget til at rapporter det til kommunen, hvis du har tegn på rotter eller har set rotter.
Ting du selv kan gøre
Der er en række ting, som du selv kan gøre for at forebygge over for rotteindgreb.
Fjern madkilder
- Opbevar mad i tætsluttende beholdere.
- Fjern madrester og krummer fra gulve og overflader.
- Tøm skraldespande regelmæssigt og sørg for, at de har tætsluttende låg.
- Undgå at lade dyrefoder stå fremme.
Forsegl indgangspunkter
Rotter kan komme ind gennem de mindste åbninger. Gennemgå dit hjem og forsegl alle potentielle indgangspunkter:
- Brug ståluld, metalplader eller andet robust materiale til at forsegle revner og sprækker i vægge, gulve og fundamenter.
- Installer metalnet over ventilationsåbninger.
- Sørg for, at døre og vinduer lukker tæt.
Brug fælder
Du har mulighed for selv at sætte fælder, men du må ikke lægge gift uden særligt certifikat, derudover er det heller ikke godt for miljøet. Den bedste løsning for fælder er derfor et rottespærre. Få hjælp af din lokale kloakmester til at få installeret en rottespærre i dit hjem. Det er en human løsning, der ikke dræber rotterne, men gør, at de ikke kan tilgå kloak.
Anmeld det til kommunen
Hvis først, at du har spottet rotterne eller har tegn på rotter, er det som beskrevet i starten af indlægget lovpligtigt at anmelde til kommunen. Efter at have anmeldt det til kommunen vil du typisk blive kontaktet kort tid efter af den kommunale rottebekæmper. Herefter kommer rottebekæmperen i de fleste tilfælde ud på et besøg, og laver en undersøgelse. Du kan her læse meget mere om, hvad du fx skal forberede inden rottefængeren kommer på besøg.
Udover den kommunale rottebekæmpelse kan du tage fat i et skadedyrsselskab. I nogle kommuner skal den kommunale rottebekæmpelse informeres inden opstart med privat selskab. Private skadedyrsbekæmpere skal enten R1 eller R2 autoriseres.
Anmeld rotteangreb til forsikringen
Alt efter din dækning og problem, bliver din skade sendt videre til relevant fagpersoner som f.eks. kloakmester. Vi har skrevet et længere indlæg om, om forsikringen egentlig dækker ved rotteangreb, og det kan du læse mere om her.
Langsigtede forebyggelsesstrategier
For at sikre, at rotterne ikke vender tilbage, er det vigtigt at implementere langsigtede forebyggelsesstrategier fx med en rottespærre:
- Regelmæssig inspektion og vedligeholdelse: Gennemfør regelmæssige inspektioner af dit hjem for at opdage tidlige tegn på rotter. Vedligeholdelse af bygningen og din rottespærre kan forhindre rotter i at finde indgangspunkter.
- Uddannelse og oplysning: Informér alle i husstanden om vigtigheden af at holde området rent og opbevare mad korrekt. Jo mere alle er opmærksomme på problemet, desto lettere er det at forebygge rotteangreb.
- Samarbejde med lokale myndigheder: Rotteproblemer kan være større i visse områder. Samarbejd med lokale myndigheder og boligforeninger for at implementere fælles rottebekæmpelse programmer.
Naturlige metoder
Hvis du foretrækker at undgå kemikalier og fælder, er der nogle naturlige metoder, du kan prøve:
- Pebermynteolie: Rotter kan ikke lide lugten af pebermynte. Placer vatkugler dyppet i pebermynteolie omkring potentielle indgangspunkter.
- Katte: At have en kat kan være en naturlig afskrækkelse for rotter, da de er rovdyr. Kattene dræber sjældent de voksne rotter, men udelukkende ungerne.
Rotter kan være en stor plage, men med de rette metoder og forebyggelsesstrategier kan du slippe af med dem og forhindre, at de vender tilbage. Fjern madkilder, forsegl indgangspunkter, brug fælder eller gift, og overvej professionel hjælp, hvis nødvendigt. Ved at implementere langsigtede løsninger kan du skabe et sundere og sikrere miljø for dig og din familie – få hjælp hos din lokale kloakmester i dag.

Forebyggelse med rottespærre
En af de mest effektive metoder til at beskytte dit hjem mod rotter er at installere en rottespærre i kloakken. En rottespærre forhindrer rotterne i at komme op fra kloakken og ind i dit hjem gennem afløbssystemet. Vores danskproducerede rottespærre sikrer en vedvarende beskyttelse, så du kan føle dig tryg og sikker i dit eget hjem.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst beskytter dit hjem mod rotter? Kontakt os for at høre mere om, hvordan vores rottespærre kan hjælpe dig med at undgå ubudne gæster eller find en montør i dit område.